Skip links

Slutt på stikkontakt ved hjemmelading, men fortsatt ikke ulovlig å «nødlade»

Fra juli 2022 er det ikke lenger tillatt å installere jordet husholdningskontakt for lading av elbil. Men det vil fortsatt ikke være forbudt å “nødlade” fra stikkontakt dersom situasjonen skulle kreve det.

Bakgrunnen for endingene er at den forskriftsmessige standarden for elektriske lavspenningsinstallasjoner, NEK 400, har kommet i ny utgave. I 2022-utgaven strammes reglene for installasjon av stikkontakter og industrikontrakter inn, dersom formålet er elbillading.

Helt konkret består endringen i at det ikke lenger er tillatt å installere en jordet husholdningskontakt for bruk til daglig eller regelmessig elbillading i hjemmet.

Les også: NAF: Dette blir nytt

 

Gjelder nyinstallasjoner

Den nye standarden gjelder kun for nyinstallasjoner, og har ikke tilbakevirkende kraft. Dermed påvirkes ikke etablerte ladepunkter i hjemmet ditt. Endringen betyr heller ikke at det vil være forbud mot å «nødlade» via en eksisterende jordet hudholdningskontakt.

– Dersom du har tilgang på en jordet husholdningskontakt som følger kravene i tidligere NEK 400-standard, kan du fortsatt benytte denne til det vi kaller «nødlading» – for eksempel på hytta. Men vi vil absolutt anbefale å installere en trygg hjemmelader, sier Stig Andresen, leder for salg og forretningsutvikling i Follo Energi.

Endringene gjelder fra 1. juli, men gammel norm kan benyttes ut 2022.

NYHET: Follo Energi introduserer sommeren 2022 Easee Laderobot, en hjemmelader full av teknologi, men som likevel er enkel i bruk (Foto: Easee).

Easee – en trygg og effektiv hjemmelader

På tide med en god hjemmelader? I tillegg til at lading hjemme er det mest økonomisk ladingen, er en trygg hjemmelader å anbefale som følge av brannsikkerheten.

Follo Energi introduserer sommeren 2022 Easee Laderobot. Easee er en smart hjemmelader som automatisk tilpasser seg alle elbiler, strømstyrker og strømnett. Easee Laderobot er full av teknologi og sikkerhetsfunksjoner, men er samtidig enkel å bruke.

Follo Energi-kunder får rentefri delbetaling og standard installasjon inkludert i prisen ved kjøp av Easee Laderobot!

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked